Як зберегти меблі з дерева від зовнішніх факторів?

5 ноября 2018

Мало хто може посперечатися з тим, що натуральне дерево виглядає набагато шляхетніше і дорожче, ніж будь-який інший матеріал.

Однак, як кажуть, будь-яка краса вимагає жертв, а у випадку з дерев'яними меблями – догляду. Вже давно зрозуміло, що не тільки від породи деревини залежить довговічність та якість меблів. В облік приймають всі фактори, у тому числі і температурний режим виготовлення, вологість матеріалу та просочення частин меблів. Навколишнє середовище, в якому знаходяться меблі з дерева, також має велике значення. У приміщенні з підвищеною вологістю може завестися грибок, а де сухо виріб може потріскатися. Для захисту рекомендується обробляти меблі спеціальними складами. Завдяки таким просоченням можна захистити меблі від зараження грибком, покращити естетичний вигляд виробів, усунути дефекти або виконати відразу кілька захисних властивостей.

Протиплісняве просочення:
Такими складами прийнято обробляти меблі, якщо вони експлуатуються протягом тривалого часу у вологому середовищі. Наприклад, у лазнях, саунах, закритих басейнах та ванних кімнатах. Для приготування суміші використовують кілька частин мідного купоросу та біхромату калію, розведеного у воді. Відмінний захист також показує розчин кремнефтористого магнію або фтористого розчину натрію. Важливо обробити цими складами дерев'яну поверхню меблів кілька разів, а рекомендується наносити на очищену суху поверхню. Кожен шар необхідно ретельно висушити перед нанесенням шару. Стандартно для нанесення використовують звичайну кисть із твердими волосками. Такі склади будуть захищати дерев'яні меблі від утворення грибка та цвілі. Окрему увагу варто приділити захист меблів від димового грибка Димовий грибок? це різновид паразитуючої цвілі, що зовні нагадує клуби диму. Спершу утворюються білясті нарости, які згодом чорніють, що свідчить про повне ураження дерева. Якщо грибок вже проникнув у деревину, боротися з ним уже марно. Про захист треба турбуватися завчасно. Також важливо розуміти, що просочивши деревину смолами, сольовими розчинами, нанісши на поверхню лак, ґрунтовку та фарбу, ви не вбережете деревину від утворення грибка. Тільки просочення зі складом пентахлорфенолу можуть захистити меблі від цієї поразки.
Вологостійкі просочення:
Дерев'яний стіл спеціальним складом, що продається у магазинах. Після обробки такі меблі не буде вбирати вологу, а, отже, не розбухатиме і псуватиметься. Вартість таких просочень не така висока, але можна заощадити і приготувати розчин самостійно. Варіантів та рецептів насправді зустрічається багато, і в більшості з них основним компонентом є оліфа.
Після обробки на поверхню меблів можна наносити будь-які фарби, у тому числі масляні.
Вогнетривкі просочення:
Ні для кого не секрет, що вироби з дерева та його похідних є горючими матеріалами. Щоб захистити деревину від раптового спалаху, необхідно підвищити її вогнетривкі якості. Для цього використовують спеціальні склади, що протистоять загорянню, ? вогнетривкі просочення. Такі заходи обов'язково проводити в будинках з пічним обігрівом, у лазнях та саунах з електричним нагріванням. Стандартно дерев'яну поверхню обробляють кілька разів, мінімум 2 рази, і кожен шар відповідально висушують. Як вогнетривкі склади використовують різні засоби, у тому числі канцелярський клей або рідке скло, змішане з невеликою кількістю алюмінієвої пудри.
Захист від жуків-паразитів:
Горе тому, хто особисто знайомий з тим, як жуки-паразити охоче осідають та харчуються старою деревиною, руйнуючи її структуру. Захистити меблі від шкоди комах можна за допомогою водного розчину фтористого натрію, який наноситься на поверхню за допомогою кисті. Відзначимо, що навіть оброблена деревина потребує догляду, і якщо ви із завидною постійністю стежите за нею, вона не втратить свою функціональність і буде радувати новизною ще довгий час. Неважливо, який спосіб догляду, ви вибрали (масло, віск або просочення) робити це необхідно регулярно.